Internationale commerciële contracten: geschilbeslechting, deel II
(11 november 2015)
In een eerdere bijdrage is aandacht besteed aan geschilbeslechting in het kader van internationale commerciële contracten. Op dat gebied heeft zich recent een belangrijke ontwikkeling voorgedaan. Op 1 oktober 2015 is namelijk het Haags Forumkeuzeverdrag in werking getreden. Op dit moment zijn Mexico en de EU (met uitzondering van Denemarken) partij bij het verdrag. De VS en Singapore hebben het verdrag ook al ondertekend, maar hebben het nog niet geratificeerd. De verwachting is dat veel staten zullen volgen, en dat het Haags Forumkeuzeverdrag een serieuze tegenhanger kan worden van het Verdrag van New York.
Wat regelt het verdrag?
Het Haags Forumkeuzeverdrag regelt de bevoegdheid in geval van een forumkeuze in internationale business-to-business-verhoudingen. Bovendien geeft het verdrag een regeling voor de erkenning en tenuitvoerlegging van vonnissen van de gekozen rechter.
Werkingssfeer van het verdrag
Het Haags Forumkeuzeverdrag is van toepassing wanneer sprake is van een exclusieve forumkeuze in een internationaal commercieel contract. Het verdrag sluit verschillende overeenkomsten en rechtsverhoudingen expliciet van het toepassingsbereik uit, waaronder die betrekking hebben op consumenten, alimentatie, onrechtmatige daad-situaties en arbeidsovereenkomsten. Voor de toepassing van het Haags Forumkeuzeverdrag is van belang of exclusief gekozen is voor een gerecht van een staat die partij is bij het verdrag. Of een of meer van de betrokken partijen ook gevestigd is in een verdragsluitende staat, speelt bij de toepassing van het verdrag geen rol.
Doel van het Haags Forumkeuzeverdrag
Het is de bedoeling dat het Haags Forumkeuzeverdrag een serieuze tegenhanger wordt voor het Verdrag van New York, dat ziet op de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse arbitrale vonnissen. Bij het Verdrag van New York zijn momenteel 149 landen partij. Het Haags Forumkeuzeverdrag moet daarvan de tegenhanger worden, voor uitspraken van overheidsrechters. Dit zou goed nieuws zijn, met name voor kleinere bedrijven die op internationale schaal opereren, voor wie de alsmaar stijgende kosten van internationale arbitrage een obstakel kunnen zijn.
(Bronnen: Persbericht van de Europese Commissie van 11 juni 2015, “Hague Convention on Choice of Court Agreements: approval on behalf of the EU”; Nieuwsbericht van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht van 1 oktober 2015, “The 2005 Choice of Court Convention enters into force”; Tekst van het Haags Forumkeuzeverdrag; Ovidius, “Haags Forumkeuzeverdrag per 1 oktober 2015 in werking”)